您好,歡迎來到江浙滬招生考試網 !

設為首頁|加入收藏|聯系我們|網站地圖|

江浙滬招生考試網

您現在的位置: test4exam >> 歷年真題 >> 中考真題 >> 正文

廣州市中考英語試題

日期:2016-1-5 19:00:34 來源:本站原創 訪問量:
 滿分l 35分,考試時間l 20分鐘)

  第l卷(共105分)

  一、聽力(共兩節,滿分35分)

  第一節 聽力理解(共15小題;每小題2分,滿分30分)

  每段播放兩遍。各段后有幾個小題,各段播放前每小題有5秒鐘的閱讀時間。

  請根據各段播放內容及其相關小題,在5秒鐘內從題中所給的A、B、C項中,選出最佳選項。

  聽第l段對話.回答第1.2題。

  1. When did the woman get a fever?

  A. On Wednesday. B. On Saturday. C. On Sunday.

  2. What can we learn from the talk?

  A. The woman is seriously ill.

  B. Many people have this illness.

  C. The woman works in a school. WM2|9M5®0

  聽第2段對話,回答第3至5題。

  3. What is the talk mainly about?

  A. The final exams.

  B. How to become a movie star.

  C. What to study in the future.

  4. What does the boy think of the girl?

  A. She is artistic. B. She is shy. C. She is silly.

  5. What does the girl like?

  A. Taking photos. B. Being a movie star. C. Staying outdoors.

  聽第3段對話。回答第6至8題。

  6. Where does the talk take place?

  A. In an Internet cafe. B. In a coffee shop. C. In a computer store.

  7. What does the boy want to do?

  A. Read some e-mails. B. Play some games. C. Drink a coke.

  8. What do we know about the boy?

  A. He has finished his school project.

  B. He has been to this place before.

  C. He doesn’t like smoking.

  聽第4段獨白,回答第9至11題。

  9. Which of the following is allowed in the park?

  A. Diving into the water. B. Feeding the ducks. C. Fishing in the lake.

  10. What is the colour of the road to the ice palace?

  A. Red. B. Green. C. Yellow.

  11. How long will they stay in the park?

  A. 2 hours. B. 3 hours. C. 4 hours.

  聽第5段對話。回答第12至15題。

  12. What’s the talk mainly about?

  A. The girl’s family. B. The girl’s holiday. C. The islands of Greece.

  13. What did the girl most often do during the day?

  A. Sailed a boat. B. Went swimming. C. Visited museums.

  14. Which of the following most correctly shows the yearly rainfall (年降雨量) on the island?

  15. How do most people move around on the island?

  A. By bike. B. By water taxi. C. On foot.

  第二節 聽取信息(共5小題;每小題l分,滿分5分)

  聽下面一段獨白,請根據題目要求,從所聽到的內容中獲取必要的信息,填人標號為A~E的空格中。聽錄音前,你將有l 5秒鐘的閱題時間。錄音播放兩遍。你將有80秒鐘的作答時間。

  Christmas Shopping List

  Person Gift From Price

  | Father Book on plants Bookstore A_______ yuan

  | Mother B Sweets shop 80 yuan each

  Brother Tickets to a C ________match Stadium 50 yuan each

  D____ Handbag Department store 150 yuan

  Uncle Jackie Chan DVD E_________ 40 yuan

  三、語言知識及運用(共兩節,滿分20分)

  第一節 單項選擇(共10小題;每小題l分,滿分l0分)

  從16-~25各題所給的A、B、C和D項中,選出可以填入空白處的最佳選項。

  16. —I hear we’ll have a new foreign teacher soon. Do you know when_________?

  —Sorry, I have no idea.

  A. he will come B. will he come C. is he coming D. he was coming

  17. This is just between you and me. You_________tell anyone about this.

  A. mustn’t B. can C. should D. have not to

  18. Last summer I went to Lu Xun’s hometown and visited the house_________he was born.

  A. that B. there C. which D. where

  19. I’m sorry. I started eating before you got here_________J was terribly hungry.

  A. so B. since then C. because D. so that

  20. Miss Green didn’t talk much to other people. There was always_________a little sad about her.

  A. everything B. anything C. nothing D. something

  21. My younger brother couldn’t work out the answer and

  A. so could I B. nor could I C. so can I D. nor I could

  22. Though the player is over thirty, he can still run________ some younger players.

  A. as fast as B. so fast as C. much fast than D. more faster than

  23. At the meeting Mr. King didn’t say a word from beginning to end, _____ ?

  A. didn’t Mr. King B. did he C. did Mr. King D. didn’t he

  24. From that time on Mary practised_________the piano every day.

  A. plays B. playing C. played D. to play

  25. Hi Mr. Smith. I didn’t know you were in New York. How long_________here?

  A. have you come B. were you C. have you been D. will you come

  第二節 語法選擇(共10小題;每小題l分,滿分l0分)

  閱讀下面短文,按照句子結構的語法性和上下文連貫的要求,從26—35各題所給的A、B、C和D項中選出最佳選項。

  Annie was excited. Her mother 26 to Beijing today and would be staying with her 27 two weeks. She cleaned her home and thought about 28 some flowers, but there wasn’t time. She got in her car, turned on the radio and was heading off when the radio reported that all planes to Beijing would be two or more hours late because it was raining 29 . With great disappointment Annie went back inside.

  Two hours later, Annie arrived at the airport and was 30 to see her mother waiting outside! She had decided to take an earlier plane 31 she could get to Beijing on time. She didn’t think it was necessary to phone Annie as the earlier plane would arrive at the airport at the time her daughter expected.

  32 mistake! Annie could have come earlier, but didn’t. Her mother could have phoned from the plane, but didn’t. They were 33 hungry and tired. Annie was going to take her mother to 34 American restaurant, but her mother just 35 to get home to rest.

  26. A. was flying B. flies C. has flown D. fly

  27. A. after B. since C. in D. for

  28. A. buy B. to buy C. bought D. buying

  29. A. heavily B. much heavier C. heavy D. more heavier

  30. A. surprises B. surprising C. surprised D. surprise

  31. A. but B. although C. when D. so

  32. A. How B. What a C. What D. How a

  33. A. all B. either C. both D. neither

  34. A. a B. an C. the D. 不填

  35. A. wanted B. wants C. wanting D. want

  三、完形填空(共10小題;每小題l分,滿分l 0分)

  閱讀下面短文,掌握其大意,然后從36~45各題所給的A、B、C和D項中,選出最佳選項。

  Thousands of years ago, human didn’t live in towns. Sometimes they would live in caves or build camps (宿營地) in the forest.

  Only about thirty people 36 in each camp. The men would go hunting while the women and children 37 food from the trees around the camp. All the food was 38 between everyone in the group. Every few weeks they moved to another place to find more food. It was a simple life, but people had to be 39 They had to make everything that they needed, and they had to know a lot about plants and animals.

  Nowadays most people live in towns and cities, and they work in offices and factories. Life is 40 than in the old days. There are fewer 41 , but there is less excitement. Some people go 42 excitement—sailing round the world, climbing mountains, or exploring caves. Most people look forward to the 43 , a time when they can enjoy a change from their normal life. For some this means going camping. But camping today is 44 from camping in the past. Gas cookers, ready-made food and air-beds mean people can camp much more 45 than they did in the old times.

  36. A..lived B. talked C. came D. danced

  37. A. planted B. collected C. watched D. bought

  38. A. found B. used C. shared D. sold

  39. A. polite B. kind C. careful D. clever

  40. A. worse B. faster C. easier D. harder

  41. A. dangers B. stories C. people D. animals

  42. A. waiting for B. looking for C. turning on D. putting on

  43. A. dreams B. gifts C. meals D. holidays

  44. A. away B. different C. free D. far

  45. A. slowly B. terribly C. comfortably D. hopefully

  四、閱讀理解(共20小題;每小題2分,滿分40分)

  閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C和D項中,選出最佳選項。

  A

  The worker I hired to repair my house had just finished a difficult first day on the job. A broken wheel made him an hour late; his ladder (梯子) fell down when he was painting the roof and now his old truck wouldn’ t start. With each problem he shouted angrily, more at himself than at his things. As I drove him home, the man didn’t say a word.

  I tried talking to the man to kill time. I managed to find out that he had come up from Blue Hills in Victoria with his family six months ago to find a job. This was his first job since moving here. I now knew why his price was lower than any other worker I could find in the local newspaper. He really needed the job. His clothes told me as much.

  On arriving, much to my surprise, he invited me in to meet his family. As we walked through his front garden he suddenly stopped at a small tree and placed his hands on it. Then, when he opened the door he completely changed. Instead of his troubled face, there was now a warm smile, hugs for his two children and a kiss for his wife.

  The following day, I asked him about the tree.

  “That’s my trouble tree,” he answered. “Work troubles aren’t welcome at home with my wife and the children. So I hang them on that tree every night when I come home. Then in the morning I pick them up again. ”

  “And you know what else?” he said smiling,”The next morning I find that there aren’t as many as I remember hanging up the night before. ”

  46. Which of the following things did NOT happen to the worker? A. His truck broke down. B. He was late for work. C. He fell onto the roof. D. His ladder fell down.

  47. When did the worker first arrive in this town? A. Today. B. Last night.

  C. Six weeks ago. D. Six months ago.

  48. Where did the writer find the worker?

  A. Through a newspaper. B. Beside the trouble tree.

  C. In his old house. D. In Blue Hills, Victoria.

  49. Why did the worker touch the tree?

  A. To get good luck, B. To leave his trouble outside.

  C. To send good wishes to his family. D. To clean his hands.

  50. What can we learn from the passage?

  A. Looking for a job can make trouble.

  B. It is important to get to work on time.

  C. Often our problems are worse than what we think.

  D. A happy family can make many problems go away.

  B

  It is said that all dreams serve a purpose ( 目的). While there is no agreement among scientists about why we dream, there are many ideas about the different kinds of dreams we have.

  One common kind of dream is the repeating dream, in which the same story is repeated again and again, often for many months or even years. Some believe these are a sign people have a problem in their life and once that problem is gone then the dream will stop. Others think they are a way to help people remember something very important.

  Another well-known kind of dream is the nightmare. The pictures and stories in such dreams make people very afraid and dreamers usually remember them far more clearly than normal dreams. The cause of such dreams may be seeing something terrifying such as a car accident or some deadly snakes. Others think such dreams may be trying to make a person pay attention to something that is dangerous in their life.

  Daydreams happen during wake-time when we forget where we are or what we are doing and find ourselves in a made-up story or unreal world.” We often daydream when we are doing something that is not interesting or exciting. They help us think about our future.

  Lucid dreams are the most fun. These happen when dreamers suddenly understand that they are dreaming. Instead of waking up, they stay in the dream and are able to control what happens in the dream as if they are making a movie.

  51. The underlined word “they” (in paragraph 2) refers to “_________”.

  A. dreams B. problems C. dreamers D. scientists

  52. The underlined word ” terrifying” (in paragraph 3) is closest in meaning to

  A. frightening B. interesting C. disappointing D. amazing

  53. When might a person daydream?

  A. During a very interesting movie. B. While playing at a fun park.

  C. While listening to an uninteresting talk. D. When making a movie.

  54. How do we know if We are lucid dreaming?

  A. We can remember the dream very clearly.

  B. We can control what happens in the dream.

  C. We think that the dream is like a movie.

  D. We feel very nervous after we wake up.

  55. What is the best title of the passage?

  A. Daydreaming of You B. Enjoy Your Dream

  C. What Dreams Mean D. Where Dreams Go

  C

  Zheng He, the Columbus of the East, was an amazing man.

  He was born in 1371 and, 11 years later, was caught by the army of a rich young man called Zhu Di and made to work for him. Over time the rich man saw that Zheng He was very clever and strong and they became close friends. In 1403 Zhu Di was made the King of China and he asked Zheng He to join his new government.

  The King wanted to learn more about the world and show other countries his power. He ordered many new ships to be built and made Zheng He their leader. Between 1405 and 1433, Zheng He led seven sea trips to different parts of the world. He certainly travelled to India, Africa and the Middle East. A few people think his ships may have even reached South America and Australia.

  Each trip lasted between two and four years and it is believed he sailed more than 50 000 kms during the years of his travels. With 28 000 men and over 300 ships, such as boats for food, water and even soldiers’ horses, Zheng He led a fleet (艦隊) whose size would not be equalled by Europeans for over 500 years I

  On these trips he brought with him many Chinese goods like silk and medicine to give to foreign kings or to sell for local goods. He returned from each trip with boats filled with expensive things such as gold and jewellery, foreign guests and strange animals like a giraffe.

  It is a pity that we may never learn everything about Zheng He’ s travels. After he died in 1433, the new king, who believed these trips were unlucky and too

  expensive, had them stopped and he burned almost all the books about Zheng He’s travels. It is only in the last 50 years that historians have begun to carefully study the adventures of the great Zheng He.

  56. Why did the Chinese King want Zheng He to sail to many different countries?

  A. To bring new countries under the control of China.

  B. To show the world how strong the King was.

  C. To receive gifts from the kings of other countries.

  D. To discover unusual animals.

  57. What do we know about Zheng He from the passage?

  A. He sailed to all seven continents.

  B. Each of his trips lasted one year.

  C. He died at the age of 62.

  D. He was a successful businessman.

  58. Which of the following did Zheng He NOT bring with him from China? A. Medicine. B. Gold. C. Animals. D. Silk.

  59. What happened after Zheng He died?

  A. He was forgotten for ever.

  B. His ships were all burned.

  C. The new king wrote a book about him.

  D. Sea trips to other countries were stopped.

  60. In what order did the following happen?

  a. Zhu Di became the King.

  b. Zheng He was caught by soldiers.

  c. The books about Zheng He were all burned.

  d. Foreigners were brought to China.

  e. Zheng He visited India.

  f. New ships were built.

  A. e, b, a, f, d, c B. b, a, e, d, c, f

  C. f, a, b, d, c, e D. b, a, f, e, d, c

  D

  KINGS HOTEL-CUSTOMER COMMENTS

  I cannot say enough good things about the Kings Hotel. Till rooms were large, clean and comfortable and the hotel workers were excellent. They were even able to book several sightseeing trips to different parts of the city for us. Next time I come to London I will certainly be staying there again.

  Bob smith Manchester, UK: February 2008

  The hotel ‘a restaurant made the best food I have ever tasted. I am still dreaming about their roast beef and potatoes. I had it for lunch and dinner almost every day I was there. I wanted to have it for breakfast too, but it wasn ‘t on the breakfast menu.’ The restaurant was a little expensive and the waiters were a bit careless but I still think the hotel was great.

  Rachel Jones New York, USA: December 2007

  I just want to tell visitors something about the swimming pool, at the Kings Hotel. When I was there, the water was very dirty, almoshgreen. It really made me feel sick. When my drink fell in the water I asked the worker if I could have another one. After waiting for half an hour he still had not brought me one so I returned to my room…. At least the room was very nice.

  Michael Palin Sydney, Australia: August 2007

  This time last year I was in London for the first time and stayed at this hotel. I found the workers there to be very friendly and helpful. The manager kindly gave me directions to the London Museum and Big Ben and one time he even had a worker take me to the train station entrance. My room was also wonderful and from the window Icould see the Thames River.

  Ma Li Beijing, China: June 2007

  £6 for a cup of coffee in the cafe! £ 3 for a postcard in the gift shop! £ 33 for a T-shirt from the clothes store! I will never be coming back here. That’s for certain.

  Julie Whinger Paris, France: May 2007

  61. What do most people agree is very good at the hotel?

  A. The workers. B. The rooms. C. The food. D. The price.

  62. Why was Mr. Palin unhappy with the hotel?

  A. He waited too long for his food. B. His room was small.

  C. The pool was not clean. D. It had no drinks.

  63. Who was most unhappy with the hotel?

  A. Ms. Ma. B. Ms. Jones. C. Mr. Smith. D. Ms. Whinger.

  64. What do we know about this hotel?

  A. It is near the river. B. It is a five-star hotel.

  C. The gift shop sells T-shirts. D. Its restaurant serves few dishes.

  65. When did Ms.-Ma Li stay at the hotel?

  A.June, 2006. B.May, 2007. C.June, 2007. D.June, 2008.

  第II卷 (共30分)

  五、寫作(滿分30分)

  第一節 單詞拼寫(共5小題;每小題l分,滿分5分)

  根據下列句子及所給單詞的首字母寫出所缺單詞。在填寫答卷時,要求寫出完整單詞。(每空只寫一詞)

  66. Would you lend me your phone, please? I need to give Dad a c_________to tell him

  the good news.

  67. It’s quite warm today. You needn’t w your jacket, David.

  68. Look! How d_________your hands are! Go and wash them right now.

  69. Be q , Peter, or we’ll miss the last bus to our school.

  70. —Can I have a drink?

  —Please help y_________. There is some orange juice in the fridge.

  第二節 完成句子(共5小題;每小題2分,滿分l0分)

  根據所給的漢語內容,用英語完成下列句子。(每空只寫一詞)。

  71.下周大約有500個學生參加運動會。

  About 500 students will____________________________the sports meet next week.

  72.昨晚我哥哥直到完成作業才從房間出來

  Last night my brother___________________out of his room_________he finished doing his homework.

  73.我們相互幫助是非常重要的。

  _______________very important for us___________________ each other.

  74.妹妹問我是否可以在同家的路上給她買些面包

  My sister a§ked me__________________________some bread for her on my way home.

  75.這些花必須天天澆水,否則就會枯死。

  All these flowers _________ every day, or they will die.

  第三節 書面表達(滿分l5分)

  假設今年暑假一批英國中學生要來你校訪問,你準備參與接待工作。為了提前做好各項準備,學校要求參與接待的學生用英語擬訂一個接待計劃。請根據下面酌構思圖來擬訂你的計劃。內容包括:

  1:你計劃要做的事情(圖中1~3項內容)及其原因或目的;

  2.你準備為來賓安排的l~2項活動。

  注意:1.詞數80左右(計劃的開頭已給出,不計入總詞數); .

  2.不能透露個人的任何信息(例如:學校和姓名等),否則不予評分。

  Some UK high school students will come to our school during the summer holidays. To help them, I. ..

  2008年廣東省廣州市中考英語試題參考答案

  1. A 2. B 3. C 4. A 5. C 6. A 7. A 8. C 9. B 10. B

  ll.C 12. B 13. B 14. A 15. C

  (A)28/twenty-eight (B)some cakes/cakes (C)football

  (D) sister (E)Market

  16.D 17.A 18.D 19.C 20.D 21.B 22.A 23.B 24.B 25.C

  [文章大意]安妮非常興奮,因為她母親要來北京看她。她從 收音機得知她媽媽的航班因為下雨晚點兩小時,所以她又回 到屋里。等安妮兩小時后到機場接母親時,她已在機場外等 了兩個多小時。母親為了能按時到達,乘坐了更早的航班,也 沒打電話告訴她。該按時到的沒到,該打電話的沒打。他們 只能又累又餓。的回家休息.

  26.A 27.D 28.D 29.A 30.C 31.D 32.B 33.C 34.B 35.A

  [文章大意]數千年前,人類住在洞穴里或在樹林里宿營,男人 打獵,女人和孩子采集野果。所有的食物會在族群內共享。 每過幾周就會遷徙到另一個食物更多的地方。為了生存,他 們必須學著更聰明,要制作自己需要的東西,要知道許多關于 動植物的知識。現在人們大多數住在城鎮,生活變簡單了卻 也更平淡了。有些人為了尋求刺激而去探險和登山。大多數 人在假期里去體驗一種不一樣的生活。他們也會宿營,但他 們的裝備和必需品使得宿營和數千年前相比要舒服許多。

  36.A 37.B 38.C 39.D 40.C 41.A 42.B 43.D 44.B 45.C

  [文章大意]一個工人在工作第一天就麻煩不斷。令我吃驚的 是他還請我去他家,在進家門之前他將工作的不快和煩惱都 掛在“煩惱樹”上,用微笑與熱情面對家人。

  46.C 47.D 48.A 49.B 50.D

  [文章大意]據報道,每一個夢都為一個目的服務。至于做夢 的原因,科學家的觀點各異。我們常會做這樣幾種夢:不斷重 復的夢——數月乃至數年內不斷重復,直到某一件事的結束 而終止;噩夢——夢中的場景讓做夢者感到恐懼;白日夢—— 遇到自己不感興趣的人或事;不愿醒的夢——意識到在做夢 卻不愿醒來,沉醉其中。

  51.A 52.A 53.C 54.B 55.C

  [文章大意]鄭和被稱為東方哥倫布,是一位具有傳奇色彩的 人物。文章介紹了鄭和的傳奇一生。

  56.B 57.C 58.B 59.D 60.D

  [文章大意]本文以網頁的形式,呈現了顧客對KINGS HO— TEL的意見反饋,包括房間,食物,游泳池,購物價位等方面。、 61.B 62.C 63.D 64.A 65.A

  66.call 67.wear 68.dirty 69.quick 70.yourself

  71.take part in 72.didn’t come;until/till 73.It is;to help

  74.whether/if I could buy 75.must be watered

  [寫作指導]

  1.審清題意,明確寫作意圖和寫作要求。

  2:宏觀布局。根據寫作要求確定文章整體結構,如 總——分、分——總或總——分——總。文章應分幾個板塊, 各自的核心內容是什么。這如同是人體的骨骼結構。 3.內部結構。根據布局設計,確定各板塊的寫作內容,并 根據其相互關系確定如何展開。這如同是人體的肌肉。 4.語言組織。如何開篇,什么樣的語句能更好地植人主 題;為了更好地呈現內容,應采用何種句式,且能避重復;選取 總結性的詞句,有力收尾,升華主題。這如同人的皮膚。

  One possible version

  Some UK high school students will come to our school during the summer holidays. To help them, I think I need to practise my English more so .I can successfully pass on my meaning to our foreign friends. In order to understand the UK students better, I will try to learn about their interests and hobbies. Also, I should learn more about the history, culture and places of interest of Guangzhou so that I can show. them around the city. As Guangzhou is famous for its food, I will take.them to taste the delicious local foods when they come and I will also take them shopping.

  2008年廣東省茂名市中考英語試題

  第一卷(共90分)

  一、聽力 (共四節,滿分30分)

  第一節 (共5小題,每小題1分,滿分5分)

  聽下面5段對話,每段對話后有一個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。聽完每段對話后,你都有10秒鐘的時間來回答有關小題和閱讀下一小題。每段對話僅讀一遍。

  聽第一段對話,回答第1小題。

  1. What did the woman do last night?

  A. She went to a party. B. She went to school. C. She went to work.

  聽第二段對話,回答第2小題。

  2. What is Davis ?

  A. A film star. B. A basketball player. C. A baseball player.

  聽第三段對話,回答第3小題。

  3. Who has borrowed Polly’s camera?

  A. Jim. B. Jerry. C. Tim.

  聽第四段對話,回答第4小題。

  4. Where will the woman do ?

  A. She will stay home. B. She will visit Venice. C. She will go to see the film.

  聽第五段對話,回答第5小題。

  5. When will the woman get her work done?

  A. Before seven. B. At seven. C. After seven.

  第二節(共6小題,每小題1分,滿分6分)

  聽下面3段對話,每段對話后有2個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。聽每段對話前,你將有時間閱讀各個小題,每小題5秒鐘;聽完后,各小題將給出5秒鐘的作答時間。每段對話讀兩遍。

  聽第六段對話,回答第6-7小題。

  6. When did Jenny buy the T-shirt ?

  A. After breakfast. B. After lunch. C. After supper.

  7. Who is James Brown ?

  A. A good designer. B. A bad designer. C. A good advertiser.

  聽第七段對話,回答第8-9小題。

  8. Who is Michael?

  A. Their best friend. B. Their head teacher. C. Their maths teacher.

  9. Who will Betty do next Sunday ?

  A. To go hiking with her friends. B. To visit her head teacher.

  C. To look after her sister.

  聽第八段對話,回答第10-11小題。

  10. Has the woman been to the park before ?

  A. Yes. B. No. C. Not known.

  11. What in the park does the woman like best ?

  A. The lake. B. The wooden house. C. The roses.

  第三節(共9小題,每小題1分,滿分9分)

  聽下面3段對話,每段對話后有3個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。聽每段對話前,你將有時間閱讀各個小題,每小題5秒鐘;聽完后,各小題將給出5秒鐘的作答時間。每段對話讀兩遍。

  聽第九段對話,回答第12-14小題。

  12. What does the woman want to get?

  A. A big car. B. A dragon card. C. An ID card.

  13. Where does the woman live ?

  A. At 18 Banana’s Road. B. At 18 Bahamas Road. C. At 80 Bahamas Road.

  14. What’s the woman’s telephone number ?

  A. 364-9759. B. 364-9659. C. 364-9759.

  聽第十段對話,回答第15-17小題。

  15. The dialogue is between _________ ?

  A. two students. B. two teachers. C. a teacher and a student.

  16. What does the woman think of the life of a student ?

  A. Not interesting. B. Interesting. C. Amazing

  17. What does the man think of the job of a teacher ?

  A. Hard job. B. Easy job. C. Exciting job.

  聽第十一段對話,回答第18-20小題。

  18. when did the dialogue happen ?

  A. Before the game. B. After the game. C. During the game.

  19. What does Mike think of his training ?

  A. Not interesting. B. Interesting. C. Exciting.

  20. What does Mike think of his football team?

  A. A good team. B. A terrible team. C. A lasy team.

  第四節(共5小題,每小題2分,滿分10分)

  聽下面一篇短文,短文后有5個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。短文讀兩遍。

  聽第十二段材料,回答第21-25小題。

  21. The speaker is _______ .

  A. a worker B. a guess C. a manager

  22. How many matters about the hotel is the speaker not happy about?

  A. Two. B.Three. C. Four.

  23. Which of the following is NOT true ?

  A. The speaker stayed in the hotel for a week.

  B. The speaker was well treated by the hotel.

  C. The speaker enjoyed swimming in the hotel.

  24. During his stay in the hotel, what did the speaker hear early in the morning?

  A. Repairing. B. Cooking. C. Talking.

  25. Which of the following does the speaker want the hotel manager to explain ?

  A. Why the swimming pool was not open.

  B. Why the workers didn’t repair the door of his room.

  C. Why the workers didn’t pay attention to them.

  二、選擇填空(共15小題,每小題1分,滿分15分)

  根據句子意思,從A、B、C三個選項中,選出一個可以填入空白處的最佳選項,并在答題卡上將該項涂黑。

  26. -Whose book is it .

  - It is ________.

  A. mine B. your C. her

  27. The fastest way to travel to Shanghai is _______ air .

  A. in B. by C. on

  28.Have you read the book ________ I gave you yesterday ?

  A. that B. when C. where

  29. Our school is just ten _______ walk from my home.

  A. minute’s B. minutes’ C. minute

  30. We should keep the habit of taking notes when the teacher _________ .

  A. will talk B. would talk C. is talking

  31. She was surprised __________ me last night.

  A.to see B. see C. saw

  32. You _______ study hard if you want to get good grades in English.

  A. can B. may C.must

  33. Some of my classmates ________ from other cities.

  A. comes B. is C. are

  34. The man _______ came to our party with a present is my old friend.

  A. when B. which C. who

  35. I am not sure _______ we will visit you next Saturday.

  A. whether B. that C. what

  36. -Which one of those two houses would you buy?

  -I would buy the _______ one, because I have a big family.

  A. larger B. largest C. smaller

  37. We believe that Mary ________ take the money at that time, though she was poor.

  A. won’t B. wouldn’t C. is not going to

  38. Since I had a lot of homework to do, I didn’t go to bed ________ 12 last night

  A. until B. when C. while

  39. I asked her for _________ milk, but she didn’t have ________ .

  A. any; some B. some; any C. some; some

  40. A: Did you see ___________ dog just now ?

  B: Is it ___________ black dog ?

  A: Yes. It is.

  B: Oh, I just saw it passing the door.

  A.the; a B. a; a C. the; 不填

  三、完形填空 (共10小題,每小題1.5分, 滿分15分)

  閱讀下面短文,掌握其大意,然后在每小題所給出的A,B,C三個選項中選出最佳選項并在答題卡上將該項涂黑。

  My holiday is coming. Yesterday I asked my American friends about the best way to travel within the United States. They said it was best to go by ___41____and gave me the __42___.

  To fly, of course, is the fastest way, but one can’t see anything during a __43___ except the blue sky and white clouds. So it is not very interesting to one who wants to see the __44____ . Besides, airfare is very ___45__ .

  To travel by train is _46___ , because passengers can walk and buy food and drinks on a train. They can also see cities and the country through the windows. But trains don’t leave or __47_ at a place every day, and don’t go to many cities.

  To travel by bus, my friends tell me, is easy, cheap and convenient, though not so fast as traveling by plane or so __48__ by train. You can find buses almost in every city, big or small. That makes travel arrangement easy.

  I take their _49___ . Now I have decided to go to the east coast with an interesting _50___ by bus.

  41. A. bus B. train C. plane

  42. A. reason B. answer C. suggestion

  43. A. railway B. flight C. course

  44. A. country B. heaven C. mountains

  45. A. cheap B. large C. expensive

  46. A. relaxing B. interested C. dear

  47. A. wait B. arrive C. pass

  48. A. comfortable B. convenient C. tiring

  49. A. advice B. surprise C. feeling

  50. A. dialogue B. movement C. trip

  四、閱讀理解 (共15小題,每小題2分,滿分30分)

  閱讀下面三篇短文,掌握文章內容,從每小題所給出的A,B,C,D 四個選項中選出最佳答案,并在答題卡上將該項涂黑。

  A

  In ancient China, the State of Wu made an attack on the State of Yue. The king of Wu was badly hurt and soon died. His son Fu Chai became the new king. Fu was very sad and angry and he decided to fight back for his father’s death. He trained his army strictly until it was very strong. Three years later, he led his army against the State of Yue and caught its king Gou Jian, who was taken to the State of Wu.

  Gou Jian was put into a small black stone house which was full of terrible smell and was made to raise(飼養) horses. Gou worked hard and tried to keep himself quiet, but he never forgot his pain. Many years later, he was set free. Gou secretly trained his army after he went back to his own state. In order to make himself strong-minded he slept on firewood and ate a gall bladder before having dinner and going to bed every night. After a few years, his country became strong once more. Then Gou took hold of a golden chance to fight against Wu and won the war in the end.

  If one voluntarily(自愿) works very hard and voluntarily stands up to pains and difficulties in order to succeed, we might call him a “Gou Jian”, and his story, a “Gou Jian’s story”.

  51. _________ was seriously hurt and died.

  A. Gou Jian’s father B. Fu Chai’s father

  C. Gou Jian’s brother D. Fu Chai’s brother

  52. Three years later _______ was caught and taken to the state of Wu.

  A. Gou Jian B. Fu Chai

  C. Gou Jian’s father D. Fu Chai’s father

  53. Gou Jian ________ when he was in the state of Wu.

  A. ate gall bladders B. raised horses

  C. trained his army D. forgot his pain

  54. Which of the following is TRUE ?

  A. The gall bladders tasted good. B. Gou Jian loved horse-raising.

  C. Finally Gou Jian was set free. D. Finally Fu Chai was set free.

  55. The story mainly tells us that ________ .

  A. a country without a strong army is easy to defeat

  B. if someone attacks you, you should just fight back

  C. if you fail in doing something, it’s better for you to forget the pain

  D. if you face difficulties bravely without giving up, you’ll finally succeed

  B

  You want to know about my staying in America, right? Well, to tell you the truth,it is really an eye-opening experience to study here.

  In China, I had English classes five times a week since fifth grade. However, I didn’t know how different textbook English could be from everyday English until I came to Hotchkiss School, Connecticut.

  When I first studied English, I was told to say,”I am fine” when people say “How are you?” But in the US, I found that people say, “I am good” or “I’m tired”.

  One day, someone greeted me with “What’s up?” It made me confused . I thought for a moment and then smiled because I didn’t know what to say.

  Since then, I have discovered more and more differences between Chinese and US cultures.

  To my surprise, US girls spend a lot of time in the burning sun to get a tan(曬黑). However, in China, girls try every possible way to get their skin paler, or “whiter”.

  I was also surprised by how hardworking US students are.

  In China, schoolwork is almost everything, so we study hard and that’s it. But here, a “good” student gets good grades, does a lot of for the public and plays sports or music.

  The kids here are so talented, I am starting to be sorry that I gave up playing the piano at an early age and that I have never thought about sports.

  56. According to the writer, textbook English is ________ everyday English.

  A. quite different from B. the same as

  C. more difficult than D. easier than

  57. What does the word “confused” in the fourth paragraph mean in Chinese ?

  A. 困惑 B. 憧憬 C. 悲痛 D. 后悔

  58. A good US student spends his / her time __________ .

  A. only in doing homework B. only on sports or music

  C. only in working for the public D. on studies, sports or music and public work

  59. Which of the following is NOT true ?

  A. The writer is now in US.

  B. American girls love to have white skin.

  C. US students are talented and hard working.

  D. The writer regrets(后悔) that he gave up playing the piano.

  60. Which is the best title for the passage ?

  A. My Own Travel in the US B. My Studying in the US

  C. My Opinion about the US D. My Friends in the US

  C

  You may have known several kinds of police, traffic police, and street police. But have you ever heard of energy-saving(節能) policemen ?

  A group of 22 of these new policemen went to work last week in Beijing. They go around the city to see the use of energy in hotels, office buildings, shopping centers and onther public places. One of their aims is to make sure that these sites have set their air conditioning(空調) no cooler than 26 ℃.

  They also set up a special phone line so that people can tell them which buildings fail to follow the rule.

  “If everyone sets their air conditioning at 26 ℃, Beijing will save 400 million kilowatt-hours of electricity in one summer. That’s one-third of all the usage of the city in the season,” said a TV advertisement.

  Other Chinese cities, like Wuhan in Hubei Province and Yangzhou in Jiangsu Province, are going to follow Beijing’s steps in setting up a similar police team.

  As one of the fastest developing countries, China is using a lot of energy. This has a great effect on the country’s environment and limited energy.

  From 1986 to 2005, the country experienced 20 warm winters continuously. Numbers show that Chinese cities have to spend billion of yuan solving(解決) environmental problems every year.

  At the beginning of this month, China made its first action plan to fight pollution. It aims to reduce energy usage by 20% and increase renewable energy up to 10% from 7% by 2010.

  To introduce the public to a green life, last week Beijing held a show on energy-saving technology and productions. Environment-friendly machines, such as a vending machine that helps colllect used bottles, have attracted lots of attention.

  “We want to tell people that there are certain ways to protect the environment. Each of us can find effective ways to do it in our daily lives,” said Liu Qianguang, an environmental engineer in Beijing.

  61. The job of the energy-saving policemen is ______________ .

  A. to set the air conditioning cooler

  B. to check the use of energy in public places

  C. to set up a special phone line

  D. to make sure that more energy will be produced

  62. Beijing will use ________ million kilowatt-hours electricity in one summer.

  A. 1200 B. 800 C. 400 D. 133

  63. Which of the following years’ winters were all warm in China ?

  A. 1984-1988. B. 1999-2003 C. 2002-2006. D. 2005-2009.

  64. In the year 2010 China’s energy usage is going to be cut by ___________ .

  A. 20 % B.10 % C. 7 % D. 17 %

  65. According to Liu Qianguang, _______________ .

  A. there is few ways to protect the environment

  B. it’s difficult to find good ways to save energy

  C. it’s easy for one to do something good for the environment

  D. it’s not easy for one to do something good for the environment

  第二卷(共60分)

  五、單詞拼寫(共10分,每小題1分,滿分10分)

  根據括號內漢語,結合句子的意思,在橫線上寫出形式正確的英語單詞。每個空格只準填一個單詞。

  66. Kate’s new house is on the ________________________(十二)floor.

  67. The little boy likes to _____________________( 分享) his apples with the little girl.

  68. ________________________( 英雄) appeared one after another after the big earthquake..

  69. How many ___________________________(月) are there in a year ?

  70 Listen, how__________________________(美妙) the music is !

  71. Meg’s bike was _______________________________(偷) last night.

  72. Children should learn to _______________________________(尊重) each other.

  73. There is a _______________________(職業) player on their team.

  74. We spend the night by the lake. It was very _______________________(平靜) .

  75.People are much________________________(富有) than ten years ago.

  六、句型轉換。(共5小題,每小題2分,滿分10分)

  請按各小題的要求轉換句型,保持句子原意, 每個空格只準填一個單詞。

  76. Mike did not do his homework yesterday. (改為否定式問句)

  ____________________ Mike do his homework yesterday?

  77.Tim is tall. Ted is taller. Tom is taller than Ted. (合并句子)

  Tom is the______________ ___________________ all the three.

  78. That book is a story-book. That book has a red cover. (合并句子)

  That book ______________ has a red cover _____________ a story-book.

  79. The teacher wrote some words on the blackboard. The pupils copied all of them down. (合并句子)

  The pupils copied down ______________________ the teacher wrote on the blackboard.

  80. Even a bottle of water is very important to the man under the bricks(磚塊). (改為同義句)

  Even a bottle of water ____________ a real difference _________ the man under the bricks.

  七、補全對話 (共5個空格,每個空格1分滿分5分)

  完成下面對話,每個空格只準填一個句子,并使用正確的標點符號。

  W: Tomorrow is Sunday. What shall we do, dear ?

  M: (81)_______________________________________________________________________

  W: The park ? Are you still interested in the park ? ?

  M: (82)_______________________________________________________________________

  W: Good, I love to go hiking.

  M: (83) ______________________________________________________________________ .

  W: What should we prepare ?

  M: You must bring some food and drinks, and don’t forget your cell phone.

  W: (84)_______________________________________________________________________

  M: Really ? What’s wrong with it ?

  W: Don’t you remember ? You dropped it into the water and it hasn’t worked ever since.

  M: All right. (85)_______________________________________________________________

  W: Your old one ? No, I want a new one. Tomorrow let’s go to the cell phone shop first !

  八、 任務型閱讀 (共5個空格,每個空格2分,滿分10分)

  下面是李國龍先生寫的求職信及個人簡歷,請根據信的內容,將其簡歷補充完整,每個空格不得超過2個單詞.

  73 Xinchang Road, Beijing

  June 7, 2008

  Dear sir,

  I am writing to introduce myself, with the hope of getting the job you advertised in Daily news.

  When I was a child, I was fond of English and always got good grades. In 1994, after six years of hard work in Beijing No.4 Middle School, I entered People’s University. I studied English there for four years.

  Luckily, I got my first job when I graduated. I taught English in Beijing No. 4 Middle School from 1998 to 2001. Then I got the chance to receive further education in University of Hawaii in the US. That was a precious experience of my life. I learnt a lot during those two years, especially the differences between eastern and western cultures.

  I came back to People’s University in 2003. I worked as an assistant(助手) for 2 years and then as a professor. So far I have got 8 years of working experience.

  I won lots of awards. I was an “Excellent Student” of People’s University in 1997, and an “Outstanding Teacher” of Beijing No. 4 middle school in 2000.

  Thank you for reading my letter, and I will appreciate it very much if you can reply soon.

  Yours sincerely,

  Li Guolong

  Curriculum Vitae(個人簡歷)

  Name: Li Guolong

  (86)___________________: 73 Xinchang Road, Beijing

  Telephone: (010) 7178 5210

  Date of Birth: May 8 , 1975

  Nationality: Chinese

  (87)____________________:

  1988-1994 Beijing No. 4 Middle School

  1994-1998 People’s University, Beijing

  Major: English

  University of Hawaii

  Working Experience:

  (88)______________________________________

  Beijing No. 4 Middle School

  (89) _______________________________________

  People’s University

  2005- present Professor

  People’s University

  Awards:

  (90)”_______________________”, People’s University

  2000 “Outstanding Teacher”, Beijing No. 4 Middle School

  九、書面表達(滿分25分)

  聯合國教科文組織(UNESCO) 想了解你校的情況,發來了一個英文表格(見下表).請參考表格里的內容提示,用英語寫一篇短文,介紹你校的相關情況.要求: 內容包括表格里的全部內容,字數不少于80字,不準出現真實的姓名和校名.

  Area of the school How many square metres?

  Building How many ? Low or tall ?

  Teacher and student How many ?

  Teaching building How many ? New or old ?

  Sports field How many ? Often in use ?

  Teachers’apartment How many ? New or old ?

  Students’ apartment How mnay ? New or old ?

  Tree and flower How many ? How do you like it ?

  生詞: square metres: 平方米; teachers’apartment: 老師公寓

  ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  2008年廣東省茂名市中考英語試題參考答案

  2008年初中畢業考試與高中階段學校招生考試英語試卷參考答案

  一、聽力

  1—5 ACBBC 6—10 CAACB 11—15 CBBAA 16—20 AAAAA 21—25 BACAA

  二、選擇填空

  26—30 ABABC 31—35 ACCCA 36—40 ABABB

  三、完形填空

  41—45 AABAC 46—50 ABAAC

  四、閱讀理解

  51—55 BABCD 56—60 AADBB 61—65 BABAC

  五、單詞拼寫

  66. twelfth 67. share 68. Heroes 69. months 70. beautiful/ wonderful

  71. stolen 72. respect 73. professional 74. peaceful/ quiet/ tranquil 75.richer六、句型轉換

  76. Didn’t 77. tallest of 78. which/ that, is 79. what/ all /everything

  80. makes, to

  七、補全對話

  81. Shall we go to the park ? / Let’s go to the park. /What do you think of going to the park? Etc.

  82. How about going hiking? /Let’s go hiking then./ Go hiking ? /Hiking ?/ Etc.

  83. So we must get ready for it this evening. Etc.

  84. But my cell phone doesn’t work now. /But my cell phone has been broken down. Etc.

  85. Would you mind using my old one ? / You can use my old one. Etc.

  八、 任務型閱讀

  86. Address 87. Education 88. English teacher 89. Assistant

  90. Excellent Student

  九、書面表達

  One possible version:

  Our school is not very large. It covers an area of about thirty thousand square meters, with only 500 students and 46 teachers. There are only three buildings in it, none of which is very tall. The largest one is a newly built teaching building. The second largest is the students’ apartments and the third one is the teachers’apartments. The two apartments were both built in the year 1993. The school has one football field and two basketball fields, where we usually have happy hours after school. Trees and flowers are everywhere and we all love it.

  2008年廣東省汕頭市中考英語試題

  考試用時90分鐘(其中聽力考試約15分鐘),滿分為150分中聽力部分30分)。

  第一卷 語言知識與技能 (共100分)

  一、聽力理解(本大題分為A、B、C、D四部分,共25小題,30分)

  A、聽句子(本題有5小題,每小題1分,共5分)

  根據所聽句子的內容和所提的問題,選擇符合題意的圖畫回答問題,并將最佳選項的字母編號填寫在答卷相應題目的答題位置上。若用答題卡答題,則將答題卡上對應題目所選選項涂黑。每小題聽一遍。

  1. What’s the woman going to buy?

  2. What do the man and his son often do every day?

  3. When will it be rainy?

  4. What does the man like best?

  5. Which of the following is the girl talking about?

  B、聽對話(本題有10小題,每小題1分,共l0分)

  回答每段對話后面的問題,在各題所給的三個選項中選出一個最佳答案。并將其字母編號填寫在答卷相應題目的答題位置上。若用答題卡答題,則將答題卡上對應題目所選的選項涂黑。每段對話聽兩遍。

  聽第一段對話,回答第6小題。

  6.At what time do you think the conversation took place?

  A. At 10 o’clock am. B At 5 o’clock pm. C.At 11 o’clock at night.

  聽第二段對話,回答第7小題。

  7.Why does the man say“Congratulations”to the woman?

  A.Because she has passed the driving test.

  B.Because she can buy a car for him.

  C.Because she can drive a ear for him.

  聽第三段對話,回答第8小題。

  8.What helps the girl a lot with her English?

  A.Speaking English. B.Thinking in English. C.Reading English newspapers.

  聽第四段對話,回答第9小題。

  9.What do they both like?

  A.The dress.

  B.The color“green”

  C.The dress and the color“green”.

  聽第五段對話,回答第10小題。

  10.What is the girl’s father?

  A.A doctor. B.A shop assistant. C.A postman.

  聽第六段對話,同答第11—12小題。

  11.Where is the man’s company?

  A.On Sunshine Road. B.Beside a church. C.Next to a school.

  12.How does the girl go to the man’s company?

相關閱讀

Copyright ©2013-2015 江浙滬招生考試網 All Rights Reserved.
地址: 蘇州市姑蘇區閶胥路483號(工投創業園)  電話:0512-85551931 郵編: 214000 蘇ICP備15050684號-2
郵箱: [email protected] 技術支持: 蘇州邁峰教育科技 黔ICP備15012612號

北京pk拾快乐赛车